Velferdsteknologi - produkter som gir trygghet

Velferdsteknologi - produkter som gir trygghet

Publisert av Ivar Barlindhaug den 11.03.21.

I foredraget «Velferdsteknologi» ved Tone Bye, Pensjonistforbundet i regi av Senioruniversitetet i Lillestrøm den 9. mars 2021, ble det nevnt flere tekniske produkter som bidrar til at eldre kan holde seg aktiv, fri og TRYGG. («Frihet til å være trygg, trygghet til å være fri»)

Undersøkelser viser at svært få eldre vet om/har tilgang til informasjon om hvilke muligheter som finnes på markedet.

Et tips er å gå inn på nettstedet Hjelpemiddeldatabasen (https://www.hjelpemiddeldatabasen.no/r11x.asp?linkinfo=60076) som viser alle typer produkter som kan være aktuelle hjelpemidler, uavhengig av om disse kan gis via det offentlige, eller om brukeren selv må dekke utgiftene. De fleste hjelpemidler som lånes ut fra NAV Hjelpemiddelsentral finner du via hovedinngang på forsiden merket 'Rammeavtaler'.

Teknologi som reduserer isolasjon

Nedstengning, isolasjon og besøksforbud har gjort at mange eldre har mindre bevegelsesfrihet enn før, og det har vært vanskeligere å både dra og komme på besøk til familie og venner.

Smarttelefoner og nettbrett egner seg ikke for alle eldre. Her nevnte Tone Bye muligheten for at eldre kan holde kontakten med sin familie gjennom å bruke en mye enklere enhet som heter KOMP..

KOMP tilbyr en trygg, sosial kontakt på de eldres premisser. KOMP kobler «analoge» seniorer med deres mer digitale familier. Bak det enkle designet finner man en datamaskin med kun én knapp, som er koblet opp til en app på telefonen til brukerens venner og familie. Fra deres egne telefoner kan barn, barnebarn og venner sende bilder, meldinger og gjennomføre toveis videosamtaler med bestemor eller bestefar sin KOMP.

Se vedlagte data ark eller følg lenken til  https://www.noisolation.com/no/komp/

Trygghetsteknologi:

Eldre som enten bor alene, eller beveger seg utendørs alene uten daglig kontakt med familie eller venner kan ofte føle på utrygghet. Hva om noe hender meg når «ingen» vet at jeg dro ut på sykkeltur langt inne i marka, om jeg faller og mister bevisstheten i eget hjem, om helsetilstanden brått endres og jeg enkelt og raskt må kontakte nærmeste pårørende og mobiltelefonen ligger i etasjen over og jeg ikke selv får ringt 113?

Nå finnes smartklokker med FALLALARM. Dersom personen blir liggende urørlig i 30 sekunder etter et fall vil varsel sendes til et forhåndsdefinert telefonnummer. Dersom personen blir liggende urørlig i 20 minutter på dagtid, uten et fall, kan det også sendes et varsel.

Under finner dere et lite utvalg av de mest kjente smartklokkene.

https://watchy.no/gps-klokke-til-eldre

https://support.apple.com/no-no/HT208944

https://shop.lincare.no/tag/smartklokke/

https://continyou.no/continyou-go/

Flere av klokkene som i dag er tilgjengelig på markedet inneholder funksjonalitet som kan karakteriseres som en Helseklokke. I tillegg til å inneholde fallalarm, kombinerer disse data om oksygeninnhold i blodet, puls, temperatur og barometrisk trykk. De fire målingene forteller enormt mye om enhver persons helse, noe som kan skape en unik forutsigbarhet.

Målet er å sørge for at eldre kan bli hjemme lenger, lette presset for hjemmesykepleien og spare samfunnet for store beløp.

Legger ved en lenke til en artikkel fra tidsskriftet Sykepleien som utgis av Norsk Sykepleierforbund  https://sykepleien.no/en/node/79696. Den sier litt om hvordan vi som nasjon skal lykkes med å ta i bruk velferdsteknologi.

Ivar Barlindhaug
Nettredaktør, Senioruniversitetet i Lillestrøm